» Erdeink » Tervezés, jogszabályok
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Tervezés, jogszabályok
A magyarországi erdőgazdálkodás tervszerű és európai viszonylatban is szigorúan ellenőrzött. Mindezt nem csak a jogszabályok és azok betartásának szigorú ellenőrzése garantálja, hanem az erdész szakma hagyományai is. Különösen igaz ez az állami tulajdonú erdőterületekre.

Az erdőterületen végzett minden munka az erdészeti hatóság által készített üzemterv alapján történik. Az erdészeti hatósági feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Erdészeti Igazgatósága látja el. Az üzemterv tartalmazza minden egyes erdőrészlet állapotfelmérését, és meghatározza a következő tíz évben elvégzendő erdei munkákat. A minden egyes erdőrészletet külön kezelő erdőterv illeszkedik a nagyobb térségek erdőterületeit átfogóan szemlélő körzeti erdőtervhez.

Az erdőterv készítése hosszú folyamat. A terepi felméréseket az erdészeti hatóság szakemberei végzik. A tulajdonosoknak, vagyonkezelőknek vagy éppen az adott erdőterülettel kapcsolatban lévő önkormányzatoknak az üzemtervezés folyamán több alkalommal is lehetőségük nyílik az egyeztetésre, érdekeik képviseletére. A természetvédelmi hatóság hivatalból figyelemmel kíséri az üzemtervezés folyamatát, és véleményezi azt. Így már az erdőtervben megjelennek a természetvédelmi érdekből végrehajtandó feladatok vagy éppen az abból fakadó korlátozások.

Az erdőterv megvalósításáról az erdőgazdálkodó mindezek mellett éves terveket is készít, amiket az erdészeti és természetvédelmi hatóságok szintén jóváhagynak.

Nemcsak a tervezés történik pontos szabályok szerint. Az egyes munkák végrehajtását, azok minőségét a hatóságok szintén szigorúan ellenőrzik. Az erdőfelügyelők az erdőgazdálkodó szakemberekkel közösen minden évben bejárják az erdei munkák helyszíneit. Nem megfelelő munkavégzés esetén az erdőgazdálkodó komoly bírságokra számíthat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai munkája az erdészeti hatóság értékeléseiben rendszeresen elismerést kap.

Természetvédelmi részről a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2007 tavaszán Pro Natura emlékplakettet adományozott a Pilisi Parkerdő Zrt. számára. A miniszter az indoklásban a társaság folyamatos erdőborítást biztosító természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és a természetvédelem és erdőgazdálkodás összhangjának megteremtése érdekében végzett munkáját emelte ki.

Az erdők, az erdei élővilág megőrzésére, kezelésére 1996-ban egységes szemlélettel törvény-hármas született. A természetvédelemmel, erdőgazdálkodással és vadászattal kapcsolatos törvények közül azóta 2009-ben megújult az erdőtörvény. Az erdők kezelésére vonatkozó alapvető törvények:
• 1996. évi LIII. törvény A természet védelméről;
• 1996. évi LV. törvény A vad védelméről, a vadászatról valamint a vadgazdálkodásról;
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika