» Magunkról » Szervezeti egységek » Ráckevei Erdészet
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Ráckevei Erdészet
 
Erdészetvezető: Rittling István
 
A kezelt terület nagysága: 2538 ha
Természetvédelmi oltalom alatt áll: 865 ha
Védett terület aránya: 34%
Az erdőkben évente növekvő faanyag mennyisége: 15500 m3
Az erdőkből évente kitermelt faanyag mennyisége: 13500 m3
      
Az erdők története: 
A Ráckevei Erdészet kezelésében lévő erdőterületeknek jelentős hányada mesterségesen telepített. A korábbi gazdálkodók célja ezzel az Alföld erdőborítottságának növelése, a futóhomok megkötése volt. Jellemző volt az itteni erdőgazdálkodásra az ún. köztesművelés, azaz a kitermelt erdőterületeken átmenetileg mezőgazdasági kultúrákat neveltek, majd a facsemeték ültetését követően még néhány évig a sorközben folytatták ezt a tevékenységet.
 
Erdőművelés, erdőnevelés: 
A Ráckevei Erdészet a Pilisi Parkerdő Zrt. egyetlen síkvidéki erdészete. Az általa kezelt területeken egymástól jelentősen eltérő az erdőgazdálkodás. A Duna menti területeken jórészt ültetvényszerű nemesnyár-gazdálkodás folyik. Ezeken a területeken teljes talajelőkészítést – tuskófúrást, talajforgatást – követően csemetekertben nevelt csemetékkel
gyökeres dugványokkal – hajtjuk végre az erdősítést. Az ilyen módon kezelt erdőkben több évig traktorra függesztett tárcsával sorközművelés történik, valamint azért, hogy a fák egyenes, hengeres, ágtiszta törzset neveljenek, többször megnyesik. Ezek a nemesnyár faállományok mintegy 25 év alatt érik el a vágásérettségi korukat.
Ezzel ellentétben az Ócsa-Dabasi turjánon természetközeli erdőgazdálkodás folyik. Ezeket az erdőket korábban tarra vágták, és hagyták, hogy tuskósarjról újuljon fel. Napjainkra ezek a kőris-éger állományok olyan korba léptek, hogy javarészüket viszonylag rövid időn belül fel kell újítani. A Ráckevei Erdészet ezt a kihívást a természetközeli erdőgazdálkodás szellemében kívánja végrehajtani. Ilyenkor a természetben is lezajló folyamatokat, egyes fák kidőlését, kiszáradását utánozva vágunk ki néhány egyedet, amelyek helyén a környező fákról lehulló magokból cseperednek fel a fiatal csemeték. Ezzel a módszerrel hosszabb idő alatt kialakulhat egy, a természeteshez nagyon hasonló erdőkép, ahol kisebb-nagyobb csoportokban egymástól eltérő korosztályok fedezhetőek fel.
Az erdészet megbízás alapján a térségben magánerdők kezelését is végzi.
 
Fahasználat, fakitermelés: 
A Ráckevei Erdészet éves fakitermelése meghaladja a 13 000 m3-t. A Duna parton kitermelt nemesnyár faállományokból származó faanyag hazai és export piacokon raklap, gyümölcsös láda és egyéb tömegcikk alapanyagául szolgál, míg a más területekről származó faanyag döntően a helyi lakosság tűzifaellátását biztosítja.
 
Vadon élő állatok: 
A Ráckevei Erdészet a Pilisi Parkerdő Zrt. egyetlen olyan erdészete, amelyik nem foglalkozik vadgazdálkodással.
A kezelt erdőkben az elmúlt években sajnálatos módon nagyon elszaporodott a vadállomány. A természetes létszámot többszörösen meghaladó vadmennyiség biztos búvó- és táplálkozóhelye az erdő, ahol folyamatos taposásával, rágásával az erdőkben lezajló természetes folyamatokat hátráltatja, meggátolja.
A természetvédelmi és erdészeti megfontolások alapján a közeljövőben célszerű lenne az olyan vadfajok, mint az őz, a vaddisznó és a szarvas létszámát jelentősen csökkenteni.
                       
Parkfenntartás, közjóléti tevékenység: 
A Ráckevei Erdészet kezelésében lévő 2538 ha erdő 11 község határban, mintegy 90 000 ha-s területen, szétszórtan helyezkedik el. Ezek az erdőterületek alakjuknál, méretüknél fogva kevésbé kedvezőek a közjóléti erdőgazdálkodás számára, mint a hegyvidéki, völgyekkel, sziklakibúvásokkal tarkított összefüggő erdőtömbök.
A kedvezőtlen adottságok ellenére erdészetünk Tökölön és Makádon parkerdőkkel várja az idelátogatókat. A fenti parkokban erdei sétával, bográcsozással, horgászattal tölthetik kellemesen az idejüket a kikapcsolódni vágyók.
Az erdei séták során olyan természeti érdekességek csodálhatók meg a térségben, mint az Ócsa-Dabasi turján és a Makádi Nagyerdő.
 
Térkép
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika