» Magunkról » Szervezeti egységek » Pilisszentkereszti Erdészet
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Pilisszentkereszti Erdészet
 
Erdészetvezető: Farkas Viktor
 
Kezelt terület nagysága: 6148,6 ha
Ebből erdő: 5387,8 ha
Természetvédelmi oltalom alatt áll: 3298 ha
Védett terület aránya: 54%
Fokozottan védett terület aránya: 26%
Az erdőkben évente növekvő faanyag mennyisége: 20,6 ezer m3
Az erdőkből évente kitermelt faanyag mennyisége: 13,0 ezer m3
 
Közjóléti erdőgazdálkodás, természetvédelem:
A Dobogókő, a Pilis-hegy és a Fekete-hegy könyezetében elterülő szép erdőket a Piliszentkereszti Erdészet kezeli. A Dobogókői kilátó, és a hozzá kapcsolódó körsétány a pihenni vágyóknak nyújt kellemes légkörű időtöltést, a Pilisszentléleken, Pilisszentkereszten, és Klastrompusztán található kolostorromok, a történelmi szempontból fontos kirándulóhelyek.

Az erdészet kezelésében több mint 30 parkobjektum található, melyeken száznál több parkbenrendezést tartunk karban, valamint az erdészet üzemelteti a Pilisszántó határában található népszerű Som-hegyi Turistaházat is.

A kezelt erdők nagy részben természetvédelmi oltalom alatt állnak, amelyek elsősorban a Pilis-hegy és a Fekete-hegy térségében terülnek el. Különösen változatos élőhely a Pilisvörösvári Kopárok, amely a XVIII. és XIX. századi erdőpusztítás következtében kialakult terület. Az egykori feketefenyővel végzett kopárfásítások eredménye napjainkra beérett, így a közeljövőben célunk az őshonos lombos erdőállományok visszatelepítése a térségbe.

Erdőművelés, erdőnevelés:
Az erdészet gazdálkodását a magas színvonalú természetközeli erdőgazdálkodás jellemzi. Az erdők felújításában a természetes mag eredet 90%-os arányt foglal el. A véghasználatokál a csoportos fokozatos felújítóvágás vagy a szálalóvágás a meghatározó módszer. A kocsánytalan tölgyesek és cseresek felújítása nagycsoportos fokozatos felújítóvágással természetes úton történik.
 
A bükkösöket pedig manapság szinte kizárólag szálalóerdőként  kezeljük, amely már a folyamatos borítást biztosító eljárások közé tartozik.

1999-ben kiválasztottunk egy területet Mexikó-pusztán, amely fafajösszetételénél és állományszerkezeténél fogva alkalmasnak látszott a Pro Silva elveken alapuló, folyamatos erdőborítású gazdálkodás bemutatására. A területen hosszú távú üzemi kísérlet folyik, ahol a kutatások célja a gazdálkodás elemzése, gyakorlati erdőművelési módszerek bemutatása. A Pro Silva Hungaria Egyesület 2001-ben, az ország első Pro Silva Bemutató Területévé (PSB) minősítette.

Fahasználat:
A természetközeli erdőgazdálkodási módszerek magas aránya miatt a kíméletes közelítési - a fogatos, a forwarderes (kihordó-szerelvényes), és a kötélpályás - megoldások alkalmazása kívánatos. A tölgyesekben folyó fokozatos felújítóvágások
esetében törekszünk a vágásterületek tájesztétikai szempontból történő tudatos megtervezésére. Ennek lényege a szabálytalan alakú felújítási területek kialakítása, vágásszélek oldott, hajlított vezetése, az erdőszegélyek védelme, a vágásterületek elfüggönyözése sétaösvényektől, a rálátási pontoktól, hagyásfacsoportok, szabálytalan sávok meghagyása.

Vadgazdálkodás:
A vadászat az egészséges természeti környezet fenntartásának fontos eszköze. A túlszaporodott vadállomány érzékeny károkat okoz a mezőgazdaságban, a kertekben, lerontja az erdők ökológiai állapotát, megakadályozza felújulásukat.A szarvas mellett találkozhatunk a vaddisznóval és az őzzel is, de esetenként muflont is láthatunk. A borz és a róka jelenléte hozzá tartozik a terület képéhez.
 
A szabad területek mentesítése érdekében nagyvadas kertet üzemeltetünk, melyben a vaddisznó mellett dám, és muflon is található.
 
Térkép
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika