» Magunkról » Szervezeti egységek » Pilismaróti Erdészet
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Pilismaróti Erdészet
 
Erdészetvezető: Brandhuber Ádám
 
Kezelt terület nagysága: 6556 ha
Ebből erdő: 6100 ha
Fokozottan védett terület nagysága: 1645 ha
 
Erdőművelés, erdőnevelés: 
Erdőművelési tevékenységünk célja, hogy az egykorú, elöregedő erdők helyén minél értékesebb, a termőhelynek leginkább megfelelő, több korú állományokat neveljünk. Ez a folyamatos megújulás biztosítja erdeink értékének hosszú távú megőrzését. Munkánk során a természetes folyamatokra építünk és a természetközeli erdőgazdálkodás irányelveit követjük. Erdőfelújítási kötelezettség alá vont területünk 280-300 ha. Előtérbe helyezzük erdeink természetes úton történő felújítását, melynek során a csemeték a helyben kikelő magból fejlődnek ki. Területünkön több, az OMMI által nyilvántartásba vett bükk és kocsánytalan tölgy magtermő állomány is található. Azokban az erdőrészletekben, ahol kevés a termés, a magtermő állományokban összegyűjtött makkal, állomány alá vetéssel érjük el a kívánt újulat mennyiségét. Erdészetünknél az ily módon végzett erdőfelújítás aránya meghaladja a 90 %-ot, amely országos szinten is kimagasló érték.
 
Fahasználat, fakitermelés: 
Az erdőnek közjóléti funkciója mellett nagyon fontos gazdasági szerepe is van. A kitermelt faanyag döntő részéből tűzifa lesz, kisebb hányadát a feldolgozóipar hasznosítja. Az erdőművelési és a közjóléti tevékenység jelentős költségekkel jár. Ezek fedezetére szolgáló árbevétel legjelentősebb része a faanyag értékesítéséből származik.
Az öreg erdők véghasználatakor arra törekszünk, hogy a nagy kiterjedésű tarvágások helyett kis vágásterületek alakuljanak ki. Ezek első látásra üresnek tűnhetnek, azonban, ha figyelmesen körülnézünk, már láthatjuk a csemetéket, amelyekből a levágott erdő helyén új erdő nő. A fakitermelés során olyan kíméletes technológiákat alkalmazunk (forwarder, kötélpálya, lovak alkalmazása), amelyek biztosítják, hogy a ledöntött fák kihordásakor ne okozzunk kárt az újonnan felnövekvő erdőben.
                                                                                                                                                      
Vadon élő állatok, vadgazdálkodás: 
Nagyvadfajaink közül erdeinkben gímszarvassal, őzzel, muflonnal és vaddisznóval találkozhatunk, azonban életmódjuk miatt ritkán kerülnek a turisták szeme elé. A vadgazdálkodás az erdőgazdálkodás szerves részét képezi. A gazdálkodás szó utal arra, hogy itt egy gondosan megtervezett, sokrétű munkáról van szó, aminek a vadászat csupán egy szűkebb, de nélkülözhetetlen részét képezi. Az állomány szabályozása révén olyan nagyságú vadállomány fenntartására törekszünk, amely nincs káros hatással az erdő fejlődésére.
 
 
Parkfenntartás, közjóléti tevékenység:  
Az Erdészet területén számos kirándulóhely található, melyek közül Dobogókő térsége és a Rám-szakadék a leglátogatottabb. A legnépszerűbb kirándulóhelyeket érintve 2013-ban a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek térségét bemutató tanösvény épült. A turisták által közkedveltek úti célok még a Prédikálószék és a Vadálló-kövek vagy a Hirsch-orom. Az Esztergom közelében fekvő Vaskapu-hegy csúcsán turistaház várja az arra járókat, teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a városra. Szálláshelyeinket sokan veszik igénybe, mind a komfortos Hoffmann fogadót, a Fekete-hegyi Berda József Kulcsosházat vagy a nomád jellegű sátorozó helyet, a Fáry kutat.
Kijelölt turistaútjaink segítségével minden fontosabb kirándulóhelyünk felkereshető. Erdeinkben számos parkberendezés szolgálja az oda látogatók kényelmét, sajnos kiépített, foglalt forrásaink az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt vízfolyásuk időszakosak. 
A nagymértékű látogatottságnak sajnos negatív hatásai is vannak. Erdeink tisztán tartása és a megrongált berendezések javítása komoly terhet jelent Erdészetünk számára.
 
Természetvédelem: 
A Pilismaróti Erdészet kezelésében lévő erdőterület 98%-a a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik. Ebből 389 hektár a bioszféra rezervátum magterületét képezi. Ezt a kiemelt természetvédelmi minősítést a terület rendkívüli változatosságának miatt kapta. A tektonikus és epigenetikus völgyekkel tagolt hegyvidék feléptésében több, mint 10 kőzettípus vesz részt, ennek köszönheti változatos növény- és állatvilágát. Erdeinkben számos természetvédelmi oltalom alatt álló növény- és állatfaj él. Mindenképp említést érdemel a gazdag madárfauna. A térségben fészkel többek között a fokozottan védett fekete gólya.
Mindennapi munkánk végzésekor a természetvédelmi szempontok hangsúlyos szerepet kapnak. A Nemzeti Park szakembereivel együttműködve azon dolgozunk, hogy természeti értékeinket óvjuk és megőrizzük.
 
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika