» Erdeink » Arborétumi fa és cserjefajok » Oregoni hamisciprus
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Oregoni hamisciprus
Tudományos neve Chamaecyparis lawsoniana. A ciprusfélék családjába (Cupressaceae) tartozik.
Ez a Kaliforniában és Oregonban honos faj eredeti hazájában 30-40 m magasságú fává nő meg. Kérge vörösbarna, hosszanti rostokban válik le. Koronája gyönyörű, szabályos kúp alakú. Jellegzetessége a bókoló csúcshajtás, amely már messziről feltűnik. Hajtásai finoman ágasak, lapítottak, megdörzsölve illatosak. Pikkelylevelei keresztben átellenesen állnak, színük - fajtától függően – sötétzöld, szürkészöld vagy erősen kékes, de találkozhatunk fehér- vagy sárgatarka levelekkel is. Tobozai aprók, kb. 8mm átmérőjűek, egy év alatt érnek, éretten barnák.
Oregonban és Kaliforniában a tengerpart melletti sávban nő, 800-1800 m tengerszint feletti magasságban. Ebben a számára kedvező, csapadékos, páradús klímában nagy termetű, hosszú, 300-350 év élettartamú fa. Európába a 19.sz. közepén került, ahol főként a kontinentális klímájú területeken kisebb méreteket ér el és rövidebb ideig él. Jó vízellátást és magas páratartalmat, semleges vagy gyengén savanyú, jó szerkezetű talajt igényel.
Amerikában jó minőségű faanyagáért is ültetik, Európában elsősorban dísznövény.
Díszfaként igen elterjedt. Az alapfajt nagyobb kertekben vagy parkokban ültetik. Alkalmas szoliternek, facsoportba, de magas, nyírott sövénynek is.
Fajtái hatalmas bőségben állnak rendelkezésre. A levelek színében, a növények magasságában, formájában óriási különbségek vannak. Az ezüstös levélszínűek jobban bírják a hazai szárazabb, melegebb éghajlatot, a sárgán tarkázott levelűek kényesebbek. Felhasználásuk az alapfajéhoz hasonló.
A fajtaválasztékból néhány példa:
Középerős növekedésű, szürkéskék levelű, felfelé növő ágai miatt zárt kúpkoronájú az ’Alumii’, még karcsúbb, szinte ezüstös levelű a ’Van Pelt’s Blue’, hasonló növekedésű, de aranysárga a ’Barabits Gold’. Szintén sárga a ’Stardust’ fajta, mely visszahajló oldalágai miatt különösen kecses megjelenésű. Dr. Barabits Elemér szelekciója a 2-3 m magas gömböt képező ’Globus’ , és az 1-2 m magas, kékeszöld levelű ’Globus Silver’ fajta.
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika