» Kirándulóknak » Merre induljunk? » Pilis, Visegrádi-hegység » Mogyoró-hegy, Visegrád
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Mogyoró-hegy, Visegrád
 
Bemutatás
Az 1980-as években létesített kirándulóközpont napjainkban is a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb turista célpontja. Kifejezetten családok számára ideális, hiszen a terület szolgáltatásai kicsiknek és nagyoknak egyszerre kínálják a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.
 
Kezelő Erdészet:
 
Megközelítés
A Mogyoró-hegyet többféle irányból tudjuk megközelíteni. Személygépkocsival és autóbusszal Visegrád felől a Panoráma úton, a 11.-es főút felől a Kis-Panoráma úton érhetjük el. Busszal megközelíthető a Mogyoróhegy Étteremmel szemben található buszmegállótól, ahová újra menetrendszerinti járat közlekedik.A menetrend a volánbusz honlapján értető el.
Kerékpárral a Pilis-Dunakanyar kerékpárútvonal hálózat részeként a piros jelzésű kerékpárúton (Kis-Panoráma út) juthatunk el ide. Gyalogosan Visegrád felől a Salamon tornyon keresztül a kék kereszt, valamint Visegrád – Szentgyörgypuszta felől a festői Áprily-völgyön át a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthető meg.
 
Szolgáltatások, látnivalók
Sétaút-hálózat, autósparkolók, erdei parkberendezések, pihenőhelyek, játszóterek, tanya, vadaspark, kemping, étterem, táborozóhelyek.
 
A Mogyoróhegyi Kirándulóközpont egyik leglátogatottabb helyszínei az erdei játszóterek: a mogyoróhegyi Népi játszótér és a Bemutató játszótér. Könnyű megözelíthatőségüknek köszönhetően százezres nagyságrendű látogatóforgalmat bonyolítanak le. Az autóbuszos parkolónak és a két játszótérnek köszönhetően rendkívül népszerű a környék óvodái és általános iskolái körében, hétvégi, főként ünnepi látogatóforgalmuk rendkívül erős. Parkberendezésekkel a legjobban ellátott területek a kirándulóközponton belül.
 
A Mogyoró-hegyen található a Madas László Erdészeti Erdei Iskola, ahol éves szinten 6000 – 7000 gyermek és fiatal (6 – 18 éves korosztály) környezeti nevelése folyik. A természetismereti foglalkozások során a gyerekek ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek az erdőről, az erdőgazdálkodásról, a természet sokszínűségéről, az állat- és növényvilágról, valamint vadászható állatfajainkról, a vadászati kultúráról.
Ezzel a céllal létesült 1984-ben a Mogyoróhegyi vadbemutató kert (kisállatkert). A vadbemutató kert területe mintegy 1,5 ha. Ezen a területen gímszarvasok (bika, tehén, borjú), illetve vaddisznók (kan, koca, süldők) élnek. Az egyes vadfajok egymástól elkülönített részeken lelhetők fel. A kisállatkertet kiépített (murvázott) úton lehet végigjárni, valamint az alsó úttól a tetőig egy lépcsősor vezet fel.
 
A térségben mintegy 20 évvel ezelőtt kialakítottak 2 db táborzóhelyet: Vándor táborozóhely és a Mócsai tanya táborozóhely. Ezek a táborozóhelyek tavasztól őszig üzemelnek nagyobb csoportok, társaságok, osztályok részére. Kellemes környezetben lehetőség nyílik sátorozásra a higiénes háttér biztosítása mellett.
 
A Mogyoró-hegyen több mint 20 km séta- és turistaút, valamint ezek mellett kihelyezett pad-asztal garnitúrák, szemétgyűjtők, tűzrakóhelyek és esőbeállók szolgálják a kirándulók kényelmét.
 
A terület természeti értékeit tanösvények mutatják be. A tanösvényekhez kapcsolódó vezetőfüzetek és mesekönyvek az Erdei Művelődés Házában vásárolható meg. A Mogyoró-hegy erdőterületein évek óta kialakított mesterséges fészekodútelepek működnek.
Közjóléti célokat szolgál az 1985-ben létesített Erdészek Barátság Parkja. A mogyoróhegyi kirándulóközpont egyik érdekessége, és szakmai körökben is kedvelt látványossága. Az Erdészek Barátság Parkjában valamennyi magyarországi ardőgazdaság, valamint az erdei termékekkel kapcsolatban lévő szervezet, illetve erdészeti oktatási intézmény állított egy kopjafát. Közel 40 kopjafa tanúskodik eme eseményről.
 
Természeti környezet, történet
A 281 m tszf. magasságú Mogyoró-hegy a legújabb természetföldrajzi besorolás szerint az Északi-középhegység legnyugatibb részén, a Visegrádi-hegyvidék Visegrádi-hegység területén a Nagy-Villám hegycsoportban található. Északkeltről a Duna, délkeletről az Áprily-völgy, délnyugatról a Nagy-Villám, északnyugatról a Kis-Villám határolja.
A Mogyoró-hegy alapkőzete a Visegrádi-hegységre jellemző biotites amfibolandezit és tufa. Az andezitet az Áprily-völgy felőli oldalban néhány évtizede még bányászták.
Jelentős vízfolyások nincsenek. A területen fakadó két forrás közül a Boglárka-forrás vize a Mogyoró-hegy - Kis-Villám közötti vízmosásba, a Dorottya-forrás a mesterséges Nádas-tóba folyik. A talajba be nem szivárgó csapadékvizet a már említett vízmosás gyűjti össze és szállítja a Dunáig.
A csúcs közeli, enyhébb lejtésű területeken agyagbemosódásos barna erdőtalaj, a meredekebb részeken a lejtéstől függően erubáz, illetve sziklás-köves váztalaj alakult ki, ennek folytán veszélyeztető tényező az erózió.
 
A területet növényvilágát természetes és másodlagos társulások, valamint kultúrterületek mozaikos elhelyezkedése jellemzi. A másodlagos társulások jelenléte jelzi, hogy a területen hajdan mező- és kertgazdálkodás folyt. A közép- és koraújkori erdőirtások után főként gyümölcsösöket telepített ide a környékbeli lakosság. A művelés felhagyása közel 40 éve fejeződött be, a Pilisi Parkerdőgazdaság megalakulásával. Ekkor az erdőgazdaság kezelésébe került a terület, a felhagyott részeken kaszálórétek, erdőspusztarétek alakultak ki. Másodlagos társulásnak tekinthetők a kialakított vizes élőhelyek is. A természetes társulások nagyobbrészt erdős területek. A hegységperemi és magassági helyzetnél fogva klímazonális erdőtársulások közül csak cseres-tölgyes alakult ki, ám a tájalakítások során ezek helyén jórészt másodlagos, zömmel fátlan társulások díszlenek, így már csak kis foltban található. Az itteni erdőtársulásokra az azonalitás jellemző. Kialakulásuk edafikus eredetű. A felsőbb térszinteken nyugatias kitettségben száraz mészkerülő tölgyes (rekettyés tölgyes), a meredekebb oldalakon északias-nyugatias kitettségben törmeléklejtő-erdő, a vízmosásokban, völgyekben andezit szurdokerdő található.
Az erdő-, rét-, vadgazdálkodási tevékenység mellett kiemelkedő a közjóléti funkció. A Mogyoró-hegyen az 1980-as években kirándulóközpontot létesített az akkori Pilisi Parkerdőgazdaság. A szabadidő hasznos eltöltését, a kirándulók kényelmét szolgálja a sétaút-hálózat, autósparkolók, erdei parkberendezések, pihenőhelyek, játszóterek, tanya, vadaspark, kemping, étterem, táborozóhelyek kialakítása és üzemeltetése.
 
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika