» Erdeink » Arborétumi fa és cserjefajok » Kocsánytalan tölgy
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Kocsánytalan tölgy
Tudományos neve Quercus petraea. A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik.
Nagy termetű, 35 m magasságot is elérő fa. Szabadon állva törzse már hamar elágazik, zárt állásban a koronán átmenő, egyenes. Koronája boltozatos, többé-kevésbé zárt, szabályos, a kocsányos tölgyénél finomabb ágrendszerrel. Kérge fiatalon sima, idősebb korban sem túl mélyen repedezett. Rügyei tojásdadok, világosbarnák. Levelei 8-14 cm hosszúak, az 5-8 karéj ép szélű, a csúcs felé egyre keskenyebb. A levélváll ék vagy szív alakú. A levélnyél 1,2 -2,4 cm hosszú. Sok csersavat tartalmazó lombja elegyetlenül nehezen bomlik. A makkok kocsánytalanok, általában hármasával a levelek hónaljában ülnek. Nagyságuk erősen változó, 15-30 mm hosszúak, erősen hasasodóak, felül hegyesek, 1/3-ig ülnek a kupacsban. Szeptember közepén érnek, októberben hullanak.
Lassú növekedésű, hosszú életű fa. A legidősebb hazai kocsánytalan tölgy életkorát 200 évre becsülik.
Közép-európai flóraelem. Elterjedésének súlypontja az Alpok-Kárpátok térségében van. Hazánkban a középhegységekben és a dunántúli dombvidéken gyakori. Gyertyánnal, bükkel, nyírrel, erdeifenyővel elegyedik.
Mérsékelten melegigényes, a hőmérsékleti szélsőségeket nem kedveli. Nálunk évi 600-700 mm csapadékmennyiségen fejlődik jól. Inkább mészkerülő. Optimális számára a mészben szegény, tápanyagban gazdag, levegős, üde talaj. Sűrű állományával, gazdag lombhullatásával védi a talajt.
Kiemelkedő jelentőségű fafajunk. A kocsányos tölgyhöz hasonlóan nagytermetű, ún. nemes tölgy. Fája értékes, keresett, a tölgyek között a legfinomabb szöveti szerkezetű, tartós.
Faipari hasznosítását tekintve elmondható, hogy a kocsánytalan tölgyet a kocsányos tölggyel azonos célra használják. Általában az alapanyagban és a késztermékben sem különítik el. A színbeli tarkaság miatt a minőségi késztermék gyártásánál (pl: tömörfa panelek, parketták, bútorfrontok) mindkét tölgyfaj esetében szükségesek az alkatrészek válogatása (szín, rajzolat).
Több kertészeti fajtáját termesztik. Szeldelt levelű a ’Laciniata’, mely igen mélyen szeldelt, nagy, fénylő leveleivel kertek, parkok szép dísze lehet. Magassága 8-10 m, koronája kerekded. Kicsit magasabb 15 m körüli magasságú, karcsú kúp koronát nevel a ’Columna’ fajta. A ’Purpurea’ fajta már 1877-ből ismert, Hollandiában fedezték fel. Leveleinek karéja kevésbé lekerekítettek, mint az alapfaj esetében. Színük barnáspiros, különösen ősszel intenzív. A fiatal hajtások hasonlóan intenzív barnáspiros színeződésűek, ezt a színüket egész télen keresztül megőrzik.
 
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika