Pilisi Parkerdő Zrt. - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Amit a tűzgyújtásról tudni kell
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye 2013 március 5.-én:
Előzzük meg az erdőtüzet! - a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye
 
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet itt tekmegtekintheti.
 
a tűzgyújtás szabályai erdőterületen 
 
A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Az erdőtüzek nemcsak komoly anyagi kárt okoznak, hanem elpusztítják a védett élőlényeket és azok élőhelyét, egyes esetekben pedig emberi életet is veszélyeztethetnek.
 
Az erdőtüzek okozta károkat megelőzni lehet eredményesen, amikor fellobbantak a lángok, már csak a kármentés marad. Ezért nagyon fontos ismerni és betartani a tűzgyújtáshoz kapcsolódó írott és íratlan szabályokat.
 
• Erdőterületen kizárólag az erre kijelölt helyeken rakjunk tüzet. A kiépített tűzrakóhelyek környékén általában padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőt, esetenként esőbeállót is találunk. Aki a kijelölt tűzrakóhelyeken kívül gyújt tüzet, az szabálysértési bírságra számíthat.
 
• Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani. A tilalom vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is. Az országos tilalmat a földművelési miniszter rendeli el. Indokolt esetben egy-egy térségre vonatkozóan az erdőgazdálkodó is korlátozhatja a tűzgyújtást. A tilalom tényéről hivatalos közleményekből és a sajtóból lehet tájékozódni, de az adott területet kezelő erdészet is szívesen ad információt az esetleges korlátozásokról. A tilalom minden esetben visszavonásig érvényes. Leggyakrabban március-április és június-augusztus hónapokban rendelik el a tilalmat.
 
• Tűzrakáshoz az erdőterületen található hullott, száraz faanyagot használhatjuk. Ne törjünk le azonban ágakat, és semmi esetre se vágjunk ki élő fát!
 
• A bográcsozás, szalonnasütés közben keletkezett hulladék egy részét elégethetjük a tábortűzben. Ne égessünk azonban műanyagot (pl. flakonokat, üdítős palackokat) vagy fém tárgyakat (pl. konzervdobozt). Ezekből egyrészt a környezetre veszélyes égéstermékek szabadulnak fel, másrészt nem égnek el teljesen, és programunk után másnak kell eltakarítani a maradványokat a helyszínről.
 
• Távozás előtt biztonságosan oltsuk el a tüzet! Hagyjuk a tüzet leégni, majd legjobb, ha a parazsat vízzel lelocsoljuk. Ha nincs elegendő víz a közelben, akkor földdel, kővel fedjük le a parazsat. A még égő, füstölő tüzet semmi esetre se hagyjuk el!
 
• Szeles, száraz időben különösen ügyeljünk a tűzrakásra és a megfelelő eloltásra.
 
Mindezen szabályok betartásával együtt a tábortüzek mellett felejthetetlen élményeket szerezhet az egész család. Ügyeljünk rá, hogy a tűzgyújtás mindenki számára pozitív élmény maradjon!