» Hírek » Parkerdő természetesen » Lezárult a Parkerdő Természetesen 2010-2012 pályázat
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Lezárult a Parkerdő Természetesen 2010-2012 pályázat
2012.05.09. 08:08
 Tegnap terepi ünnepséggel zárult a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában megvalósult Parkerdő természetesen 2010-2012 c. természetvédelmi pályázat. A Valkói Erdészet területén megrendezett eseményen a projekt által érintett települések polgármesterei és az erdészeti és természetvédelmi szakma néhány jeles képviselője mellett a helyi média is jelentős számban jelen volt. A mintegy 296 millió forintos összköltségvetéssel lezajlott, összesen 31 településhatárt érintő projekt nagy lépést jelentett a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő védett erdők állapotának javítása és őshonos erdőállományok kialakítása terén. A Parkerdő a pályázati munka keretében elindított folyamatokat a jövőben saját költségén viszi tovább, így fejthetik ki ezek hosszú távú hatásukat.
 A védett erdőterületek rehabilitációjára (erdőszerkezet átalakítás) volt a legköltségesebb projektelem, a két év során összesen közel 168 millió Ft-ot fordított a Parkerdő a száradó fekete- és lucfenyvesek, őshonos erdőtömbök melletti nemesnyárasok és akácosok erdőszerkezet átalakítására. A védett területeken lévő idegenhonos erdők őshonossá alakítására 100 hektárnyi területen került sor, melynek során összesen 1,1 millió facsemete kiültetését és 22,5 mázsa makk vetését végeztük el. Az új, őshonos fafajjal történt erdősítések mindenhol sikeresnek mondhatók, a csemeték megmaradását a pályázat végeztével saját költségen végzett további ápolások segítik majd.
Az őshonos erdőállományok megőrzésének céljából elengedhetetlen feladat az agresszívan terjedő, idegenhonos fafajok irtása. Az invazív fafajok (akác, zöldjuhar, bálványfa) védett erdőterületen történő visszaszorítását többszöri, esetenként vegyszeres kezeléssel összesen 79 hektáron végeztük el, 33 millió forintos költségen. Az illegális erdőhasználatot és hulladéklerakást gátló és ezáltal az erdő tisztaságát óvó sorompókból 59 darabot, útelzáró karókból pedig 211 darabot helyeztünk ki, közel 24 millió Ft költségen. A védett területeken az ökológiai kapcsolatokat akadályozó, mára funkcióját vesztett kerítéseket 32,2 kilométer hosszban számoltuk fel, egy fokozottan védett erdőt védő kerítést pedig közel 1 kilométer hosszban telepítettünk közel 29 millió Ft-os költségen. A védett területeken az illegálisan lerakott hulladéktól tisztítottuk meg az erdőt, összesen mintegy 200 m3-nyi hulladék összegyűjtésével és elszállításával, közel két és fél millió forintos költségen.
A pályázat megvalósításához, a hosszú távú eredményességhez nemcsak erdészeti-természetvédelmi szakmai tudás, hanem szervezeti és pénzügyi alkalmasság és stabilitás is kell – mindezeket a feltételeket a hazai állami erdőgazdálkodók teljesítik – ezt mutatják a természetvédelmi célú pályázatok sikerei is.
További képek és információk a pályázatról: www.parkerdotermeszetesen.hu
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika