» Hírek » archívum » El nem oltott tábortüzek okozzák a parkerdei tüzek többségét
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
El nem oltott tábortüzek okozzák a parkerdei tüzek többségét
2010.03.25. 08:51
A főváros környéki parkerdőkben a tavaszi időszakban történik a legtöbb tűzeset. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőterületen az el nem oltott tábortüzek minden évben több hektár erdő leégéséért felelősek. A jellemzően az avarszintben pusztító tüzek viszonylag kis közvetlen anyagi kárt okoznak, viszont a fiatal csemeték elpusztításával az erdők jövőjét veszélyeztetik. A főváros környékén kialakuló erdőtüzekkel kapcsolatos tapasztalatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság közös rendezvényén mutatta be a Pilisi Parkerdő.
Erdőtűz a parkerdőbenA Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt főváros környéki erdőterületen 2009-ben több mint 20 hektár erdő égett le a tavaszi időszakban. A tüzeket néhány kivétellel el nem oltott tábortüzek okozták. A tavaszi kirándulószezonban egy-egy hétvégén több százezer ember indul kikapcsolódni az erdőterületre. míg éves szinten 10 millió látogatója van a Pilisi Parkerdőnek. A kirándulók nagy része piknikezéshez tüzet is rak a kijelölt vagy éppen illegálisan kialakított tűzrakóhelyeken. A tábortűz eloltása azonban sajnos sokszor elmarad, és – főleg szeles időben – a felelőtlenül otthagyott parázsból hamar pusztító erdőtűz alakulhat ki.
 
 
A parkerdőkben jellemzően tavasszal keletkező tüzek általában avartüzek, vagyis a lágyszárú növényeket, fiatal faegyedeket és a gerinctelen faunát pusztítják a legnagyobb mértékben. Tűzveszélyes állományokban – például fenyvesekben – ezek az avartüzek azonban a gyors beavatkozás megtörténése esetén is hamar koronatűzzé tudnak átalakulni, mint történt ez 2007-ben a XV. kerületi Páskom-ligetben, ahol a főváros eddig regisztrált legnagyobb külterületi tűzesetében 60 hektár erdő pusztult el. A tábortüzek mellett a főváros térségében gyakran okoznak tüzet a hajléktalanok, és egyes térségekben visszatérően előfordul a szándékos gyújtogatás is.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. területén több mint 180, csak a Budapesti Erdészeténél 52 kiépített tűzrakóhely található, köztük több grillezésre is alkalmas, fedett létesítmény. Ezek mellett azonban számos tisztáson, erdőszélen, kilátópontokon található illegális, nem megfelelően kialakított és ezért potenciális veszélyt jelentő tűzrakóhely. Különösen jelentős probléma ez azokon a gyepterületeken, ahol számos védett növényfaj él, hiszen egy-egy ilyen illegális tűzrakóhely több tíz tő védett növényt tud elpusztítani, melyek eszmei értéke összesen akár a százezer forintos nagyságrendet is eléri.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján is – www.parkerdo.hu – és az erdőterületen is folyamatosan tájékoztat a tűzrakás szabályairól és az esetlegesen életbe lépő tűzgyújtási tilalmakról. Ez utóbbi esetben a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. Kérjük, kirándulás, családi piknik tervezése előtt tájékozódjanak a tűzgyújtás lehetőségeiről!
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika