» Hírek » archívum » Lássuk a medvét! - Medvekifutó avatás a Budakeszi Vadasparkban
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Lássuk a medvét! - Medvekifutó avatás a Budakeszi Vadasparkban
2010.02.17. 14:27
Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót a mai napon ünnepélyes keretek között adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége. A medvéket és a későbbiekben ugyanide érkező öttagú farkas falkát bemutató terület várhatóan a 30 éves intézmény új vonzereje lesz. 
Móric, a Budakeszi Vadaspark új lakójaLássuk a medvét! A felszólítás nem csak azért aktuális, mert a néphagyomány szerint február 2-a az a nap, amikor a barlangjából előjövő medve, ha saját árnyékát meglátva visszabújik, akkor még 40 napig tart a hideg. Sokkal inkább azért, mivel ehhez az időszakhoz igazítva mutatja be a Budakeszi Vadaspark legújabb látványosságát: a medvekifutót. 
 
„Az idén immár 31. évébe lépő Vadaspark fő célkitűzése, hogy az Európában honos állatfajokat természetes közegükben mutassa be az érdeklődők számára. 35 állatfaj mintegy 150 egyede között mostantól testközelből megfigyelhető a barnamedve is. Ez az előrelépés is jól példázza a Budakeszi Vadaspark elmúlt évben kezdődött folyamatos, tudatos fejlesztését” – mondta Zambó Péter, a Vadasparkot üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az új medvekifutó ünnepélyes átadásán. 
 
A medvekifutó építése a tavalyi év végén kezdődött el. Egyrészt szükség volt egy olyan terület kialakítására, mely az állatok számára kényelmes és otthonos megoldást jelent, másrészt gondoskodni kellett a látogatók és az állatok biztonságáról is. Ez utóbbit szolgálja többek között a 3 méter magas, ún. kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor. Nem meglepő ez az aprólékos biztonsági rendszer, ha figyelembe vesszük, hogy Vackor a 2 éves, fiatal nőstény mackó testsúlya 140 kg, míg Móric, az 5 éves hím medve 310 kg-ot nyom. A medvék nagy testsúlyához pedig hasonlóan nagy testi erő társul. A barnamedve egyébként európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége.
 
Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket. 
 
A kifutóba kerülő két medvét hamarosan – a párzási időszak befejeztével – követi egy öttagú farkas család is. Az új jövevények a Veresegyházi Medveotthonból kerültek Budakeszire, az intézmények között fennálló kiváló kapcsolatnak köszönhetően.
 
„A tavalyi jubileumi évben párhuzamosan kezdtük a látogatók kényelmét szolgáló és az állatok bemutatását érdekesebbé, vonzóbbá tevő fejlesztéseket” – mondta Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. – „Többek között megépült az eddig nagyon hiányzó, pelenkázóval ellátott vizesblokk, megújult a főbejárat, és az új állatsimogatóban bárki megetetheti a muflonokat vagy megvakarhatja a dámszarvasok füle tövét. Nagy keletje van a terepi viszonyok között jól használható, kölcsönözhető babakocsiknak. A következő év feladata az erdei iskola szolgáltatások kibővítése és a Vadaspark információs rendszerének újragondolása, melynek első elemeként már látogatható a www.vadaspark-budakeszi.hu című megújult honlap.” 
 
Az idei évben természetesen a mackók lesznek a középpontban, ahogy ez már tükröződik a Vadaspark megújult arculatában és weboldalán is. Ezek után már csak kíváncsian várhatjuk, hogy az elkövetkezendő hónapok, évek során milyen további meglepetésekkel szolgál majd a Budakeszi Vadaspark a természetet és az állatokat szerető emberek részére!
 
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika