» Hírek » Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. területén futó 113 kilométernyi Országos Kéktúra útvonal és az Árpád-kilátó
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. területén futó 113 kilométernyi Országos Kéktúra útvonal és az Árpád-kilátó
2013.11.20. 14:22
Az Országos Kéktúra Magyarország leghosszabb és legrégebbi gyalogos túraútvonala, melyet kék sáv jelzések mutatnak az Írott-kőtől Budapesten át Hollóházáig. A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó 113 kilométeres szakaszát. A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal többi népszerű célpontja után mostantól az Árpád-kilátó is gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadja az ide érkezőket.
Az Országos Kéktúra hazánk északi tájain végighaladó folyamatos, jelzett turistaút, az Írott-kőtől a Dunakanyaron és Budapesten át Hollóházáig tartó útvonal teljes hossza 1128 km. 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára készült el a mostani turistaút első, 910 kilométeres szakaszának felfestése; a Kéktúra ezzel egész Európa legelső hosszú távú turistaútjává vált, amelyet a következő évtizedekben fokozatosan bővítettek jelenlegi hosszúságára. Az Országos Kéktúra mára fontos részét képezi a kontinens hosszú távú turistaút hálózatának is.
 
A népszerű túraútvonal egy tizede, 113 kilométernyi szakasz halad át a Pilisi Parkerdőn. A kék jelzés mellett számos keresett pihenőhely található, amelyek felújítására, fejlesztésére a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron indított programot a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilisi erdészek a teljes szakaszon elvégezték a turistautak karbantartását, a benőtt útszakaszok megtisztítását, a településekhez közeli részeken a sajnálatos módon megjelenő hulladék összegyűjtését. Mindenütt megújultak a pihenőhelyek. A korábbi eszközöket felújították, ahol szükség volt új berendezések telepítésére, ott új tűzrakóhelyek, padok, asztalok, esőházak épültek. Összesen 50 pad és asztal garnitúra, 25 tűzrakó- és pihenőhely, három gyaloghíd (Szentendrei Erdészet – Kárpát-forrás + Jama-híd) újult meg vagy létesült újonnan. Az erdőgazdaság dolgozói felújítottak négy forrásfoglalást (Szentendrei Erdészet – Szilágyi Bernát – forrás; Kárpát-forrás; Pilisszentkereszti Erdészet – Kamilla-forrás) és ugyancsak négy esőházat is az útvonal mentén (Visegrádi Erdészet – Fekete-hegy, Sóstó). A Szentendrei Erdészet területén a Kárpát-forrásnál egy-egy új erdei illemhely épült és új külsőt kapott a Pilismaróti Erdészet Király-kúti pihenőhelyén meglévő illemhely. A természetjárók közreműködésével a teljes szakaszon megújultak a jelzések, és ehhez kapcsolódva a tájékoztató táblák is.
 
Az érintett Visegrádi, Pilismaróti, Pilisszentkereszti, Szentendrei, Bajnai és Budakeszi Erdészetek mellett a Budapesti Erdészet területén 24 kilométernyi kéktúra szakasz újult meg. Ennek egyik látványos helyszíne a II. kerületben található, közel évszázados Árpád-kilátó, ahol a szakemberek javították az épület faszerkezetét és a villámhárítót, lecserélték a kilátó padjait, ahol szükséges volt, újjáépítették a kő alapzatot. A kilátó környékén megújultak a tűzrakóhelyek, a padok, az asztalok és a hulladékgyűjtők. Lecserélték az idők során megrepedt, a kilátót létesítő Glück Frigyesre emlékező márványtáblát is. Az emléktáblát Dr. Láng Zsolt a II. kerület polgármestere és Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója leplezte le. Az ünnepség zárásaként Dr. Láng Zsolt polgármester és Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke egy kék turistajelzést festett fel.
 
Az idei ősz különösen mozgalmas volt a Pilisi Parkerdő életében, hiszen a program keretében a Kéktúra útvonalon található turistaházak is új külsőt kapnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 70 millió forintos beruházás révén korszerűsítette a pilisszentkereszti szurdok közelében található Som-hegyi Turistaházat. Ugyancsak a Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen finanszírozott 45 millió forint értékű beruházás eredményeként készülhetett el a visegrádi Mogyoró-hegyen található Jurta Tábor fogadóépülete és megújult a Király-kúti kőház.
 
Az említettek mellett további beruházások is elindultak az ősz folyamán. Nemrég kezdődött meg Szentendre térségében a Kő-hegyi Menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődött el a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet is 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók. Mindezek mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását is tervezi.
 
„Parkerdő az emberért” – szól a Pilisi Parkerdő Zrt. szlogenje, amit az idei közjóléti-turisztikai fejlesztések ismét új tényekkel támasztottak alá.
 
További képek a galériában:
 
 
 
 
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika