» Hírek » Hárommillió köbméter hulladék került biztonságba
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Hárommillió köbméter hulladék került biztonságba
2017.12.08. 01:55
A Pilisi Parkerdő Zrt. kivitelezésében lezárult a Dunakeszi Hulladéklerakó első rekultivációs üteme. A beavatkozások eredményeként a mintegy hárommillió köbméter hulladékot befogadó létesítmény mára nem hatalmas tájsebként, hanem zöldellő dombként jelenhet meg a főváros határában. 
A főváros környékének egyik legnagyobb hulladéklerakójaként működött a Dunakeszin található telep, ami az 1980-as évektől kezdve mintegy 3 millió köbméter kommunális hulladékot fogadott be. Az élhető és egészséges környezet kívánalmainak megfelelően a megtelt lerakónál megkezdődtek a rekultivációs munkák, hogy biztonságosan és esztétikailag is elfogadható módon, hosszú távon rendeződjön a térségben a korunk egyik legnagyobb megoldandó kérdésének számító hulladékelhelyezés.
 
A hegynyi hulladékhalom rekultivációjának első ütemét vállalkozási tevékenységként a Pilisi Parkerdő Zrt. végezte. Az erdőgazdaság szakembereinek sokrétű feladatot kellett megoldaniuk a 2017 májusában indult kivitelezés során. Összesen több mint 50 ezer négyzetméternyi felület lefedéséről és zöldítéséről kellett gondoskodniuk. Mindehhez jó alapot szolgáltatott a 7 hektárnyi, 2010-es évek elején végzett korábbi rekultivációs ütem.
 
A 2017-es munkálatok során 30 cm-es vízzáró agyagréteggel borították a hulladékhalmot, amihez összesen 15 ezer köbméter agyagot használtak fel. Az agyag ideális anyag ehhez, hiszen megfelelő mértékben csökkenti, de teljesen nem akadályozza meg a csapadékvíz beszivárgását a dombba, így lehetővé teszi a lebomlási folyamatok zavartalan lefutását. Erre a rétegre később ugyanennyi föld került, hogy az egykori lerakót a végső profil kialakítását követően növényekkel is be lehessen telepíteni. Az utolsó fázis a rézsűk füvesítése volt, aminek az esztétikus megjelenés biztosítása mellett kiemelkedően fontos szerepe van a szél és a csapadék eróziós hatásainak akár teljes megakadályozásában.
 
A hulladéklerakó állapotát a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy ne jelentsen környezeti veszélyt a térségre. Ebből a célból süllyedésmérő pontokat építettek ki, amelyek mozgásából nyert adatok alapján eldönthető, hogy mikor válik lehetségessé a záró rekultivációs rétegek elhelyezése. Az építés során továbbá folyamatos mintavételezést is végeztek, ami alapján laboratóriumban vizsgálták a beépített anyagokat.
 
A sikeres átmeneti rekultiváció eredményeként az elmúlt évtizedekben jelentős tájsebként megjelenő hulladéklerakó zöldellő dombbá szelídült, amiben fontos részt jelentett a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek munkája és tapasztalata. 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika