» Hírek » Budakeszin értékelték a Pilisi Parkerdő idei gímszarvas-gazdálkodási eredményeit
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Budakeszin értékelték a Pilisi Parkerdő idei gímszarvas-gazdálkodási eredményeit
2017.10.17. 10:36
A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területeken a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása, valamint az erdők közjóléti szerepének és természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség biztosítása. Ez a gondolat határozta meg a 2017. évi gím trófeaszemlét, az idei bőgési szezon szakmai értékelését is, amelyet Gősi István, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettesének megnyitója után Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke tartott a Budakeszi Arborétumban. 
A Pilisi Parkerdő Zrt. erdő- és vadgazdálkodását is a természetességre való törekvés jellemzi. Az örökerdők életközösségében igencsak sokrétű kölcsönhatások működnek a növényzet, az állatvilág és a talaj között, az erdőgazdálkodónak is ezt a holisztikus, az erdei ökoszisztéma egészére kiterjedő szemléletet kell követnie. Gondoljunk csak bele, hogy például egy fafaj eltűnése milyen hatással lehet a vele szoros szimbiózisban élő vadállományra.
 
A fenntarthatóság szakmai szabályai alapján kezelt örökerdők ökoszisztémájának legfontosabb ismertetőjegye az, hogy képes megújítani magát, minden faj megtalálja a biológiai tulajdonságainak megfelelő élet- és növekedési feltételeket. Mindez a világszerte jelentkező klímaváltozás negatív hatásai, illetve egyes invazív fajok térnyerése miatt különösen fontos. A külső tényezőkből és a klímaváltozásból fakadóan olyan vadgazdálkodásra van szükség, amely ép, működőképes és fajilag sokszínű erdei életközösség kialakulását teszi lehetővé, a legnagyobb tekintettel ezekre a kényes kölcsönhatásokra. E szakmai törekvés egyik legfontosabb eszköze az a vadállomány-szabályozás, amely az erdő tűrőképességének megfelelő vadsűrűséget és biológiai értelemben megalapozott egészséges populációszerkezetet eredményez. A természetes erdőben az ott található táplálékon élő, jó kondíciójú vad egy fontos visszajelzés erdeink természetességéről és egészségi állapotáról– foglalta össze a Pilisi Parkerdő Zrt. vadgazdálkodási gyakorlatát Csépányi Péter.
 
A főmérnök éves összefoglalóját követően Szabó Zoltán tájegységi fővadász fejezte ki elismerését, majd üdvözölte az erdőgazdaság vadgazdálkodás terén tett erőfeszítéseit, és szakmai köszönetet mondott a terepen dolgozó kollégáknak is.
 
A Pilisi Parkerdő öt vadászterületén a 2017. évi bőgési szezonban összesen 172 db gímbikát ejtettek el, melyből 148 db trófeát állítottak ki a Budakeszi Arborétumban. A kiállított trófeák átlagos súlya 5,8 kg, az átlagkor 8 év, az elejtett bikák 28 %-a 10 éves vagy annál idősebb példány volt. A vadászati idényben elejtett és egyben a szemlén kiállított legnagyobb gímbika trófea 10,63 kg tömegű volt. 
 
További képek a Galériában érhetőek el.

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika