» Hírek » Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban
2017.09.01. 10:28
Idén ősszel is folytatódnak a Pilisi Parkerdő Zrt. nagy sikerű szarvasbőgés túrái. Az idei „erdei koncertkiírás” érzékeny időszakában, az állatok nyugalma érdekében különösen fontos, hogy erdészek szakszerű vezetésével hallgassunk bele a szarvasok természetes őszi hangversenyébe. Erre nyújtanak számos lehetőséget a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei és a Budakeszi Vadaspark által szervezett túrák és szakvezetések.  
A szarvasbőgés erdeink egyik különleges jelensége, azonban még a rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán találkoznak vele, ami természetes, hiszen a gímszarvas bikák alapvetően a szaporulat fenntartása és nem a közönségük elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet. Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei ezért szervezett túrák keretében biztosítják a gímszarvasok nászi énekének hallgatását. 
 
Az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne saját egyéni éjszakai kirándulásaikon ismerkedjenek meg a szarvasok nászával! A szarvasbőgés túra résztvevői erdész-vadász szakember vezetésével ismerhetik meg az esti erdőt, és jó eséllyel hallhatják a területen és környékén élő szarvasbikák nászhangját, a szarvasbőgést is.
 
A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni! 
 
Budapesti Erdészet
 
Túrák időpontja: szeptember 19 (BETELT), 21 (BETELT), 23,  (BETELT) 24  (BETELT), 26 (BETELT), 28 (BETELT), 30 (BETELT), valamint október 1  (BETELT), 3 (BETELT), 5 (BETELT), 7 (BETELT), 8 (BETELT).
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: 
Hétköznap:
felnőtt: 1.500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.000 Ft
Hétvégi napokon:
felnőtt: 2.000 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.500 Ft
  
Jelentkezés: e-mailen keresztül, telefonszámot is megadva (Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.
 

Visegrádi Erdészet
 
Túrák időpontja: szeptember 12 (BETELT) és 26 (BETELT).
Találkozó: 16:30-kor a Visegrádi Bobpálya parkolójában
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: 
Felnőtt: 1500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1000 Ft
 
Jelentkezés: e-mailen keresztül (magassy.erik@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.
 

Valkói Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 8 (BETELT), 15 (BETELT), 16 (BETELT), 28 (BETELT).
Találkozó: 16:30-kor a Szépjuharfai bejáró út (47°34'37.72"  19°25'44.67")
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami átutalással vagy erdészetnél készpénzben fizetendő: 4.000 Ft
 
Jelentkezés: e-mailen keresztül (kiss.bence@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.
 
Alkalmanként maximum 45 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.
 

Budakeszi Vadaspark
 
A Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett Éjszakai Kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe – és szarvasbőgési időszakban az agancsosok „erdei koncertjébe”. A leendő látogató hátizsákjában feltétlenül legyen valamilyen világítóeszköz (zseb- és/vagy fejlámpa), de a melegebb öltözék és a bátor hozzáállás se maradjon otthon.
 
Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai: 
 
2017. szeptember 1 (BETELT), 8 (BETELT), 15 (BETELT), 22 (BETELT), 29 (BETELT).
 
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 20:00 órakor
 
2017. október 6. (BETELT), 13. (BETELT), 20. (BETELT), 27. (BETELT)  
 
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 19:00 órakor
 
A program körülbelül 2 órás, a meghirdetett napokon maximum 2 x 50 fős csoport indulhat.
 
Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat!
 
Az Éjszakai Kalandtúrára a felnőttjegy: 1450 Ft., a gyerekjegy (2-14 éves korig): 800 Ft.
 

Azonban mielőtt belevágnánk egy ilyen túrába, lássuk, mit érdemes tudni a szarvasbőgésről, mindez milyen szerepet tölt be a szarvasok életében!
 
Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. 
 
Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről, és még a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami – mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget – alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.
 
Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!  

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika