» Hírek » Több száz fiatal versengett a hazai erdőkről indított vetélkedőben
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Több száz fiatal versengett a hazai erdőkről indított vetélkedőben
2017.02.15. 14:04
176 csapat, 4 hónap, 6 elméleti forduló és csapatonként 1 road movie – ez írja le számokban a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. A nagy érdeklődéssel kísért versenyre az ország minden tájáról, több mint 500 középiskolás diák jelentkezett, az élen a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium egyik csapata végzett. 
Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a fenntartható erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10 százalékról mára 20 százalékot meghaladó arányúra nőtt az erdővel borított területek nagysága hazánkban. Közös természeti örökségünket jelentik a hazai erdők, mélyebb megismerésük a felfedező korba lépő generációk örökzöld kalandja. Az Országos Erdészeti Egyesület által, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza a magyar fiatalokhoz az erdőket és az erdész szakmát, a természet szeretetét és a gyakorlati környezettudatosságot. 
 
„A „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedőnkben a csapatok megmutatták, hogy a mai fiatalok számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat. Köszönöm, hogy ennyien velünk tartottak a vetélkedőnk csaknem négy hónapja során, remélem, hogy mindenki hasznos ismeretekkel gazdagodott, és sok újdonságot megtudott a hazai erdőkről és az erdészeti munkáról. A kalandvágyóbb versenyzőinkkel a hamarosan induló Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is minden bizonnyal találkozni fogunk, és bízunk benne, hogy idén folytatni tudjuk a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt is”mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. 
 
A versenyző csapatok érdeklődése és kitartása azért is dicséretes, mert a vetélkedő nem volt könnyű: hat fordulón keresztül heti hat elméleti kérdésre kellett megoldást kidolgozniuk, terepi feladatként pedig el kellett készíteniük egy olyan erdei úti videót, amely megmutatja, hogy őket mi érdekli leginkább az erdőben. A csapatok által készített videók megtekinthetők a „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedő közösségi média oldalán: https://www.facebook.com/fedezdfel/
 
„Fedezd fel az örökséged!” TOP 10 csapat:
1.    Favágók - 281 pont (Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium)
2.    Földes II. Északerdő Csapat - 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium - Miskolc)
3.    Árnikák - 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)
4.    Venatus Memorum - 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
5.    Fa King - 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Mátrafüred)
6.    Erdőkerülők - 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium - Szolnok)
7.    Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ - 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium - Edelény)
8.    Erdőjárók - 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium - Nagykanizsa)
9.    Megosztott:
a. Erdőbe Menők - 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési entrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
b. Kossuth - Északerdő 4 - 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium - Nyíregyháza)
c.  Signum Team - 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola - Sopron)   
 
Az első három helyezett csapat értékes túrabolt utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek.
 
A videók között születtek olyan kiemelkedően jó alkotások, amiket különdíjjal jutalmaznak a szervezők. A legjobb videónak járó különdíjat az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatok road movie-ja érdemelte ki, ami egy-egy, az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából összeállított kisebb túracsomag.
 
Erdőbe Menők road movie https://youtu.be/5e7FpjuqoXU 
 
A nyereményeket az Országos Erdészeti Egyesület március végén, erdőjárással egybekötött ünnepélyes díjátadó esemény keretében adja át, melynek részleteit a későbbiekben teszi közzé.
 

 
A „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő Bíráló Bizottságának tagjai:
Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
Lomniczi Gergely főtitkár, Országos Erdészeti Egyesület
Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója
Kovácsevics Pál, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal Állami Erdészeti Szolgálatának osztályvezetője
Limp Tibor műszaki vezető, Pilisi Parkerdő Zrt.
Békési János, Kamerával az Erdőért Egyesület, a Hazai Erdész című TV-műsor szerkesztője 
 
 
További információ a „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedőről: 
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika