» Hírek » Örökerdő-előadás az M5 Mindenki Akadémiája című műsorában
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Örökerdő-előadás az M5 Mindenki Akadémiája című műsorában
2016.11.30. 09:10
Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke eleget tett az M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna meghívásának, hogy az örökerdő-gazdálkodásról tartson előadást a Mindenki Akadémiája c. műsor stúdióközönségének és természetesen a tévénézőknek. A csatorna jóvoltából az adást online is meg lehet tekinteni.  
Az örökerdő-gazdálkodás legfőbb jellemzői: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdőben többféle fajú és korú fa él együtt, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.
 
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását. A Dobogókő közelében található Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka igazolta a hozzá fűzött reményeket: ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt az örökerdő nyújt megoldást a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítására. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti, Visegrádi, Budakeszi, Pilisszentkereszti, Pilismaróti és Szentendrei Erdészete eddig összesen 5000 hektár területen alkalmazta az örökerdő-módszert, amelyhez 2017 januárjától a Pilismaróti Erdészet újabb 3600 hektárral csatlakozik
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika