» Hírek » Háromoldalú természetvédelmi együttműködési megállapodás a Pilisben
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Háromoldalú természetvédelmi együttműködési megállapodás a Pilisben
2016.07.22. 12:17
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisszentiván Község Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. az Európa Diplomás Szénás-hegycsoport területén közösen elvégzendő természetvédelmi feladatok ellátására vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá július 20-án. Az egyik legrégebbi hazai természetvédelmi területen Pilisszentiván Önkormányzatának csatlakozásával modellértékű szakmai együttműködés indulhat el. 
A Budai-hegységben fekvő Szénás-hegycsoport olyan természeti értékeket őriz, mint a világon egyedül itt virító pilisi len. Az itt található élőhelyek helyreállítását, őrzését, kutatását és bemutatását az Európai Unió LIFE programja 2008-ig 254 millió forinttal támogatta, a programot a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. közösen valósította meg. A pályázat befejezését követően az erdőgazdálkodó és a természetvédelmi kezelő ezeknek a feladatoknak a közös ellátására együttműködési megállapodást kötött, amellyel olyan, Magyarországon egyedülálló mintaprogramot indított el, ahol az erdő- és vadgazdálkodás bevételeit a természeti értékek megőrzésére forgatják vissza. Ehhez az együttműködéshez csatlakozott most Pilisszentiván is.
 
 „A Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai tevékenységét az a meggyőződés vezérli, hogy a jó erdőgazdálkodás és a természetvédelem érdekei és célkitűzései azonosak. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal immár évtizedes szakmai együttműködés köti össze a Pilisi Parkerdőt, számos természetvédelmi programban veszünk közösen részt, egyike ezeknek a Szénás-hegycsoporton található, különleges, nemzetközi hírű flórával és faunával rendelkező természetvédelmi terület fenntartása és gondozása. Öszinte örömmel fogadjuk, hogy 2016-tól Pilisszentiván is kiveszi részét a természetvédelmi értékek megőrzéséből. Úgy gondolom, jó példával járnak élen más települések számára is” – foglalta össze gondolatait az együttműködési megállapodás aláírása előtt Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.
 
A július 20-án aláírt együttműködési megállapodás a területen található újabb élőhelyek helyreállítása, a nagyvad-létszám apasztása, a terület őrzése, továbbá ismeretterjesztés, kutatás és finanszírozás terén ad különféle feladatokat a résztvevőknek. Az ünnepélyes aláíráson a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát Füri András igazgató, Pilisszentiván Önkormányzatát Poppréné Révay Gyöngyi polgármester, a Pilisi Parkerdő Zrt-t Zambó Péter vezérigazgató képviselte. 
 
„Pilisszentiván számára létkérdés a természeti környezet megóvása. Azzal, hogy részt vehetünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő természetvédelmi együttműködésében, közelebb tudjuk vinni az itt élő emberekhez, elsősorban a gyermekekhez és fiatalokhoz a természetközeliség, a természeti értékek védelmének szemléletét. A Szénás-hegycsoport védett értékei így megjelenhetnek a helyi óvoda és iskolapedagógiai munkában is”emelte ki az ünnepélyes eseményen Poppréné Révay Gyöngyi, Pilisszentiván polgármestere. 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika