» Hírek » Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet
2014.10.09. 13:48
A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nem csak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.  
Zambó Péter, dr. Tarnai Richárd,
dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Csenger-Zalán Zsolt
A kilátóhoz vezető zöld háromszög-jelzésen, a Telkibe vezető közút melletti Hideg-völgyi erdészháznál eddig is sokan parkoltak a kilátóhoz igyekvők közül, ami – tekintettel az út nagy forgalmára – balesetveszélyes volt. A most kialakított parkolóba való ki- és behajtás biztonságossá vált, ráadásul a buszmegállót is másik helyre tették át, így a gyalogosok számára is egyszerűbbé, veszélytelenebbé vált a közlekedés.
Az erdőgazdaság a helyszínről nagy mennyiségű szemetet szállíttatott el, miután a parkoló melletti, 4000m2-es elbozótosodott parkrészt is megújította és kitakarította. A Pilisi Parkerdő Zrt. egy új erdei pihenőhelyet is kialakított, ahol öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok és asztalok, fedett pihenőhely várja a látogatókat. A közeljövőben a régi épületek felújításával büfét és bemutatóteret terveznek kialakítani. Az eddig elvégzett fejlesztéseket a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség közreműködésével az OPAL Tartálypark Zrt. és a Terméktároló Zrt. támogatta.
A parkolótól a zöld háromszög-jelzés a már útközben is szép látványt kínáló Tarnai-pihenőn vezet keresztül a mintegy két és fél kilométerre található Csergezán Pál-kilátóhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a Budai-hegységre és a Zsámbéki-medencére.
 
A Csergezán Pál-kilátóról
 
A 2006-ban átadott kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon áll. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A megfigyelőhely beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők jóvoltából egyszerre akár 150 fő is tartózkodhat az objektumban.
A pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé, tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni a Mátrától a Pilisen, a Zsámbéki-medencén és a Gerecsén át a Velencei-hegységig. Sőt, az Esztergomi Bazilika még felhős időben is szabad szemmel látható. (A jól beazonosítható látnivalók irányát egyébként a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.) A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.
A Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg két új kilátó építésén dolgozik: október 28-án adják át az emblematikus Pilis-tetőn készülő kilátót, a piliscsabai Nagy-Kopaszon pedig az elmúlt napokban indult el egy beruházás.
 
 

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika