» Kirándulóknak » Tanösvények » Rám-szakadék tanösvény
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Rám-szakadék tanösvény
Bemutatás: E tanösvény létrehozásakor az a cél vezérelt bennünket, hogy az ide látogatóknak bemutassuk Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelyét, és annak természeti környezetét. Bízunk benne, hogy e tanösvény keretében bemutatott ismeretanyagban minden korosztály talál számára érdekes és izgalmas újdonságokat!
 
Megközelítés: A tanösvények Dömösről indulnak, és ugyanide érkeznek vissza. Megközelítés menetrend szerinti Volánbusszal Budapest és Esztergom irányából, vagy személygépkocsival
 
Kezelő erdészet: Pilismaróti Erdészet
 
7 km-es túra a Rám-szakadék szurdokvölgyében:
Az egyik egy kb. 7,0 km hosszú túra, amely Dömösről indul, majd a Szőke-forrás-völgy – Rám-szakadék – Lukács- árok – Szőke-forrás-völgy útvonalon haladva Dömösön ér véget.
 
17 km-es túra a Rám-szakadék-Dobogókő-Vadálló kövek útvonalon:
A másik javasolt útvonal egy körtúra, amely az előzőnél lényegesen hosszabb (kb. 17 km), és főként gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Ez a Rám-szakadék felső pihenőjéig az előző túrával azonos nyomvonalon halad, azonban ott nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem felkapaszkodik először Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre.
 
Kötelező haladási irány kirándulótársaink érdekében a Rám-szakadékban
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Rám-szakadékban az élmények és a biztonságos közlekedés miatt lentről fölfelé érdemes haladni! Ahogy szűkül a völgy a gyönyörű erdőképről egyre inkább lépteink helyére, a Rám-szakadék egyedülálló, vízmosta sziklafalaira és a kapaszkodó létrák melletti vízesésekre irányul a figyelem. Fölfelé haladva önkéntelenül magával ragad a szurdokvölgy páratlan hangulata.
 
Tanösvénytáblák:
A Szőke-forrás völgy elején elhelyezett táblákon megismerkedhetnek a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetével. Olvashatnak Dömös történelmi gazdagságáról és a Mária jelenés emlékét őrző Szent-fa kápolnáról.
 
A Lukács-árok bejáratánál rövid tájékoztatás olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységéről, akik egyéb közös tevékenységük mellett a Rám-szakadék értékeinek megőrzése és bemutatása érdekében is együttműködnek. Itt került elhelyezésre a környék nevezetes történelmi emlékhelyeit bemutató tábla is.
 
A Lukács-árok és a Rám-szakadék bejárata között az út szélén elhelyezett táblákon a Szőke-forrás-völgy növény- és állatvilágával ismerkedhetnek.
 
A Rám-szakadék bejáratánál került elhelyezésre a Rám-szakadék közlekedési rendjének szabályait bemutató tábla, majd továbbhaladva a Rám-szakadék élővilágáról geológiájáról és keletkezéséről olvashatnak.
 
A Rám-szakadék tetején ismertetőt olvashatnak az általunk javasolt hosszabb túra által érintett kirándulóhelyekről, vagyis Dobogókőről, a Prédikálószékről és a Vadálló-kövekről.
 
Tanösvényünk utolsó állomásán, a Lukács-árokban, a holt faanyagnak az erdő életében betöltött kiemelkedő szerepéről olvashatnak.
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika