» Erdeink » Arborétumi fa és cserjefajok » Aranycserje
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Aranycserje
Tudományos neve Forsythia. Sokan aranyfának is nevezik. Az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozik.
 
A nemzetség fajai lombhullató cserjék, melyek egy dél-európai faj kivételével Kelet-Ázsiából származnak. Az általában ívesen visszahajló hajtásokon leveleik – mint az olajfafélék többi fajánál is - keresztben átellenesen állnak, többnyire egyszerűek, néha karéjosak vagy 3 levélkéből összetettek. A levelek fűrészes szélűek. Ősszel lilásvörösre színeződnek. Feltűnő, aranysárga virágaik a vesszők teljes hosszában már tél végén – kora tavasszal nyílnak. Termésük toktermés.
Napjainkban az alapfajokkal már csak ritkán találkozunk a termesztésben, inkább a hibrid eredetű fajtákat ültetik.
Dekoratív virágzásuk miatt közkedvelt dísznövények. Közepes igényűek. Nem túl száraz, legalább közepes tápanyag ellátottságú, jó szerkezetű talajokban szépen fejlődnek. Legdúsabban napos fekvésben virágoznak, de a félárnyékot is elviselik. A cserje felkopaszodásának, elöregedésének megelőzése érdekében rendszeres - virágzás utáni – ifjító metszés szükséges! Ültethetőek szoliterként vagy kisebb-nagyobb csoportokban. Szépen mutatnak egyéb, tavaszi virágzású cserjék mellett is. A kisebb termetű fajták edényes növényként is nevelhetőek. Vágott virágként is kedvelt.
Leggyakrabban a hibrid aranycserje (Forsythia x intermedia) fajtái kaphatóak, melyek nagyon dúsan virágoznak. 2-3 m magas a ’Lynwood’ vagy a ’Beatrix Farrand’ fajta. Alacsonyabb, 1,5 – 2,5 m magasságú a ’Karl Sax’, a Weekend’ vagy a ’Primulina’. 0,6 – 1 méteres magasságukkal edénybe is ültethető a tömött, elterülő bokrú, citromsárgán nyíló ’Maree d’Or’ vagy az aranysárga virágú ’Casque d’Or’.
A koreai aranyfa (F. ovata) 1 -1,5 m magas. Fajtái az egyéb aranycserjék előtt kb. egy héttel nyílnak. ’Tetragold’ fajtája nagy számban hozza sötét aranysárga virágait.
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika