» Kirándulóknak » Merre induljunk? » Pilis, Visegrádi-hegység » Pilisszentkereszti szurdok
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Pilisszentkereszti szurdok
Térkép
 
Bemutatás:
A Dera (Kovács) – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat figyelhetünk meg. A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.
 
Kezelő erdészet:
 
Megközelítés:
A pomázi HÉV állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a Szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz – Dobogókői útról a falu előtt található, nagyméretű parkolója szezonban gyakran megtelik.
 
Szolgáltatások:
A parkolóban és a Szurdok felső végén tűzrakó helyek és padok várják a látogatókat. A Szurdokban hangulatos fahidakon vezet a turistaút. A Pilisszentkereszti Önkormányzat által készített tanösvény mutatja be a Szurdok geológiai történetét és élővilágát.
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika