» Kirándulóknak » Merre induljunk? » Pilis, Visegrádi-hegység » Pilisszentkereszti kolostor rom
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Pilisszentkereszti kolostor rom
Térkép
 
Bemutatás:
Pilisszentkereszt község délnyugati felében, a Pilis keleti lejtőjén található romok a ciszterci rend első magyarországi monostorát rejtik. Az 1184-ben alapított monostornak napjainkban az alapfalai láthatók. E falak közé temették egykor Gertrúdot, II. András király feleségét, akinek tragikus történetét a Bánk bán c. darabból ismerjük.
 
Kezelő erdészet:
 
Megközelítés:
A faluból Pilisszántó felé haladva tábla jelzi a klastrom irányát. Földút vezet a területre, amit a faluból pár perces sétával elérhetünk.
 
Szolgáltatások:
A romok rövid bemutatása ismertető táblán történik. A forrás mellett tűzrakó hely és padok várják a megpihenni vágyókat. A foglalt forráson emléktábla tanúskodik a magyarországi turistamozgalom megalapításáról, melyet ezen forrás mellett döntött el Téry Ödön, báró Eötvös Károly és Thirring Gusztáv.
 
 
Történet:
A pilisi ciszterci apátságot III. Béla alapította 1184-ben, anyakolostora a franciaországi Acey-ben található. A kolostort egy kora Árpád-kori település mellett építették, egy időben az esztergomi székesegyházzal és palotával. Háromhajós, négyszögszentélyű templomát Szűz Mária tiszteletére szentelték. A kolostorhoz tartozó halastavat a Pilis patakjai táplálták.
A kolostor mellett Árpád-házi királyaink vadászházát is megtalálták, mivel a környező erdők a király vadászterületei voltak.
E kolostor falai között nyugodott Meráni Gertrúd, II. András felesége, kinek történetét Katona József örökítette meg Bánk bán című művében.
A tatárjárás és a török pusztítás nem kímélte a kolostort sem, 1526-ban leégett és elnéptelenedett. Később sem épült újra, köveit elhordták a környék falvainak és az esztergomi vár építéséhez.
Az 1967-ben kezdődött, a ’80-as évekig tartó feltárást Gerevich László irányította. A romterület sajnos nem lett helyreállítva, a feltáróárkok betemetését és a terület bemutathatóvá tételét a Pilisszentkereszti Erdészet az önkormányzattal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal közösen igyekszik elérni.
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika