» Kirándulóknak » Merre induljunk? » Pilis, Visegrádi-hegység » Holdvilág-árok
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Holdvilág-árok
Térkép
 
Bemutatás:
A Holdvilág árok az 1999-es nyári árvizek után – az idős bükkös állományok ledőlése után - sokat vesztett ugyan vadregényességéből, de a szurdokvölgy varázsa így is megkapó szépségű. Nagyobb esőzések után célszerű felkészülni a megáradt patak okozta nehézségekre, ilyenkor néhol még a turistaúton is bokáig lehet gázolni a vízben! Hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, avagy keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan. Félúton járva a kiépített Domini forrás vize nyújt felüdülést. A szurdok végén található az ún. Remete-barlang. A barlang fölött csapadékosabb időjárás esetén csodálatos, mintegy 10 m magasságból alázúduló vízesés látványában gyönyörködhetünk, mellyel csak az a kép vetekedhet, melyet ugyanez a jelenség a legzordabb téli napok idején megfagyott állapotában nyújt. A vízesés mellett létra található, mely a piros kereszt, majd a piros négyzet jelzésen haladva Lajosforrásra vezet. Fontos tudni, hogy a jelzett turista út a vaslétra elkerülésével, kiépített lépcsősorokon jut fel az árok mindkét oldalán. Lajosforrástól a zöld háromszög vonalán a Kőrösi Csoma Sándor emlékmű érintésével, csodálatos panorámában gyönyörködve juthatunk el Dömörkapuhoz. Innen már autóbusszal folytathatjuk utunkat Szentendrére vagy Pilisszentlászlóra.
 
Kezelő erdészet:
 
Megközelítés:
Autóbusszal a Kiskovácsi kórházig, ill. HÉV-vel Pomázig utazva, kisebb esetleg hosszabb gyalogos út megtétele után a piros kereszt jelzésen érünk a Holdvilág árok bejáratáig.
 
Szolgáltatások:
jelzett turistaút, pihenőhely, információs tábla
 
Történet:
A Holdvilág-árok (vagy Holtvilág árok) jelentős történelmi emlékekkel bír, melyet régészeti feltárások is igazoltak. A legjelentősebb ez irányú kutatás Sashegyi Sándor (1900-1958) pomázi régész nevéhez köthető. Szerinte a völgyben több helyen emberi kezektől származó faragások, fejtések, gátépítések nyomai lelhetők fel, melyek arra utalnak, hogy ősi fémbányászat folyt a területen. Másutt hatalmas sziklák halomba rakva fedezhetők fel, melyek talán ősi sziklahalmos temetkezés maradványaira engednek következtetni. A feltárási munkák jelenleg is folyamatosak. Az itt fellelt régészeti emlékek megerősíteni látszanak azt a feltételezést, hogy már a honfoglalás kori ember is birtokba vette a völgy területét.
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika