» Kirándulóknak » Merre induljunk? » Budai-hegység » Hűvösvölgyi Nagy-rét
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Hűvösvölgyi Nagy-rét
Térkép
 
Bemutatás:
Családi piknikek vagy akár nagyobb rendezvények ideális helyszíne a Budapest II. kerületében megbúvó három hektáros rét. Rendszeresek a különböző rendezvények, sportesemények, a környék sportolni vágyó lakossága napi rendszerességgel jár ide futni, kocogni. Akadálymentesített, kerekesszékkel teljes hosszában végigjárható tanösvény szegélyezi a rétet. A közeli Hárs-hegy oldalában erdei tornapálya található. A kék jelzés mellett, a hűvösvölgyi végállomás felé vezető szakaszon a természetközeli erdőgazdálkodási módszerek bemutató területét találjuk. A három foltból álló bemutatót a Parkerdő és a WWF együttműködésben hozta létre.

Kezelő erdészet:
Budapesti Erdészet

Megközelítés:
Az 56-os villamos hűvösvölgyi végállomásától 10 perc séta az országos kék jelzésen. A villamos végállomástól induló 63-as busszal négy megállót utazva a rét másik sarkába érkezünk.
Kerekesszékkel közlekedők személygépkocsival tudják a helyszínt megközelíteni. A Nagykovácsi útról az erdészház mellett kell lekanyarodni a rétre, ahol a sorompó előtt három állásos akadálymentes parkoló vehető igénybe. A többi gépkocsi számára a Nagykovácsi út túloldalán két murvázott parkolót alakítottak ki, amit jelenleg az illegális szemétlerakás megelőzése érdekében folyamatosan zárva tartanak. A parkoló kizárólag a Budapesti Erdészettel történő előzetes egyeztetés után használható (pl. rendezvények esetén).

szolgáltatások: akadálymentes tanösvény, információs pont (táblák), sétautak, sportpálya, erdei tornapálya

Történet:
A hűvösvölgyi Nagy-rét már a XX. század elejétől kezdődően kedvelt kirándulóhely, sőt a munkásmozgalom történetének fontos helyszíne volt. Különféle turistaegyletek nevével álcázva ugyanis itt jöttek össze megbeszélésre az illegális csoportok. Az építőmunkások évről-évre május elsején itt rendezték meg hagyományos ünnepségüket.
A század második felében - a környék fokozatos beépítésének és a tömegközlekedési kapcsolatok fejlesztésének következtében - egyre kevésbé számított elszigetelt területnek. Több más kirándulóhelytől eltérően azonban sikerült megóvni a teljes körbeépítéstől, így többé-kevésbé megőrizte eredeti hangulatát.

Letölthető anyagok:
A környék geológiája
A Nagy-rét környékének növényvilága
A Nagy-rét környékének állatvilága
A Nagy-rét környékének kulturális érdekességei
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika