» Erdeink » Arborétumi fa és cserjefajok » Hegyi mamutfenyő
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Hegyi mamutfenyő
Tudományos neve Sequoiadendron giganteum. A mocsárciprusfélék családjába (Taxodiaceae) tartozik.
Kaliforniai őshazájában hatalmas termetűvé fejlődő faj. Akár száz méteres magasságot és 10-12 méteres törzsátmérőt is elérhet. Tömegük 1000-1500 tonna. A Kaliforniában élő, közel 84 m magas General Sherman (Sherman tábornok) nevű példány tömege a becslések szerint 2100 tonna! Nálunk, az itteni éghajlati- és talajviszonyok között 30-40 m magasságú, impozáns fává nő.
Törzse egyenes, hengeres, alul kiszélesedő, gyökérterpeszes. Koronája sűrű, zárt, szabályos karcsú kúpot formáz. Kérge vörösesbarna, rostos, repedezett, az idős fáké 40-60 cm vastagságú is lehet. Rugalmas, puha, ujjal is könnyen benyomható. Ez a vastag kéreg megvédi a fát a gyors lefolyású, kisebb erdőtüzektől.
Lombozata sötétzöld. Levelei ár alakúak vagy pikkelyszerűek, szúrósak, a hajtástól elállnak, azon spirálisan, hármas csavarvonalban találhatóak. Kissé megnyúlt tobozai 5-7 cm hosszúak, az első évben felállóak, a második évtől csüngőek. A harmadik évben nyílik csak fel, akkor hullanak ki apró, 3-4 mm-es, szárnyas magvai.
Gyorsan növő, hosszú életű fa. Megérheti a 3000 évet is. Legidősebb példányait mintegy 3500 évesre becsülik.
Kaliforniából, a Sierra Nevada-hegységből származik, ahol 1500-2400 m magasságban él. Állományai ma már védettek. Itt évente 1500 mm-nyi vagy több csapadék hullik, zömében hó formájában. Mivel a telek ott hidegek, a hegyi mammutfenyő idősebb példányai -30 oC-ot is elviselnek.
Európába 1853-ban került be. Közép-Európában is télállónak bizonyult, bár fiatalon kissé fagyérzékeny lehet. Megfelelő fejlődéséhez jó vízellátottságot, magas páratartalmat és mészmentes, jó szerkezetű talajt igényel. Fényigényes faj.
Az amerikai származású fák faanyaga igen értékes, ellenálló. Az európai fák faanyaga túlságosan puha.
Európában emiatt díszfának telepítik. Szoliterként ültetik tágas parkokba. Hazánkban is szívesen telepített fa. Néhol állományban is előfordul (pl. Jeli arborétum, Óriások erdeje). Nem csak alapfaját, hanem fajtáit is ültetik. Dr. Barabits Elemér fajtája a ’Barabits Requiem’ , amely a fajnál jóval alacsonyabbra, kb. 10 m magasságúra nő. Csüngő oldalhajtásaival igen érdekes megjelenésű növény, amely kis helyigényénél fogva házikertekbe is ajánlható. Az alapfajéval megegyező termetű a ’Glaucum’ fajta, melynek koronája karcsúbb annál és levelei szürkészöldek. Széles kúp vagy henger alakú, lekerekített koronát nevelő, nagyon szép kékes színű fajta a ’Hazel Smith’, amely nagyon nagyra nő.
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika