TANÖSVÉNYEINK

Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény
Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény
Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény
Áprily-völgyi Rege-Termő Tanösvény

Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény

Ha kiszálltok a járműből és kinyújtóztatjátok végtagjaitokat, nézzetek körül, fedezzétek fel, mit nyújt e szépséges táj számotokra. Hiszen most egy másik világba csöppentetek, ahol nem kevésbéizgalmas az élet, mint egy forgalmas nagyvárosban.

Az első újdonság, hogy itt a levegő olyan tiszta, hogy szinte harapni lehet...de ehhez kellőképpen el kell távolodni a parkolótól! Szemünkre is nyugtatólag hat a sokféle zöld látványa. Könnyen találunk olyan helyet is, ahová már nem jut el az úton haladó autók zaja és a kirándulók hangja sem... Tökéletes hely a pihenésre! Azonban a szabad térség mégis mozgásra csábít, ráadásul az erdei játszótér fajátékai is olyan vonzóak...

A kiadós játék után egy igazi expedícióra invitálunk benneteket. Igaz, hogy a Föld nevű bolygón már nincsenek fehér foltok, már mindent felfedeztek, de hátha sikerül most megismerkedni a Mogyoróheggyel, hogy felérjen egy új földrész felfedezésével! Különösebb előkészület sem kell hozzá: Elég egy kényelmes lábbeli, időjárásnak megfelelő öltözet, némi táplálék és iránytű helyett a kis vezetőfüzet, mely lépésről lépésre segít felfedezni a természet titkait. Különös dolgok derülnek ki erdő-mező lakóiról: mire jó, ha farkasszemet nézünk a szarvassal; réten gurul e a csillagkerék; kik nőnek a fa-iskolások fejére a hogy az erdő a víz egyik munkahelye. Miért szükségtelen innivalót hoznunk az útra, s végül élnek-e a vízben méhek?

Minden kiderül ha végigjárod a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényt!

A Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény vezetőfüzete az Erdei Művelődés Házában megvásárolható!


Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény

Miután megnézted Visegrád legismertebb, legnépszerűbb történelmi emlékét, a fellegvárat, s túlvagy egy kiadós bobozáson, a Nagy-Villám hegy északi oldalára csábítunk. Akár gyalogosan, akár gépjárművel könnyen megközelíthető tanösvényünk, csak nézd át alaposan a térképet!

Az Erdei Művelődés Házát nem nehéz felismerni: fűvel borított dombhoz hasonlít, tetején koronával. A kapu mindig nyitva áll előtted. Mielőtt belépsz az épületbe, a közeledben megtalálod a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény indító tábláját. Minden betűjét olvasd el, mert fontos információkat tartalmaz! Az Erdei Művelődés Házába lépve egy kis kiállítás fogad. Ha figyelmesen megtekinted tablóinkat, máris képet kapsz a Visegrádon folyó erdészeti és természetvédelmi tevékenységekről. Megismerheted az itt élő növényritkaságokat, megtudhatod, hogy a Pilisi Parkerdő a Pilisben van-e, s ötletekkel is szolgálunk, hogyan védheted meg Te is a természetet.

Ezután vedd magadhoz a kis vezetőfüzetet, mellé írószerszámot, ellenőrizd le, hogy van-e még hátizsákodban elemózsia és innivaló, s indulhat az expedíció!

Tanösvényünk az erdőbe hív Téged, ahol az erdő lakóival sajátos módon, erdészszemmel ismerkedhetsz meg. Történeteink segítségével megtudhatod, milyen munkálatok folynak erdőnkben, hogyan telik az erdész egy napja, végigkövetheted egy bükkfa életútját, s még magaslesre is felülhetsz!

A Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény vezetőfüzete az Erdei Művelődés Házában megvásárolható!


Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény

Újabb tanösvényünk a Kirándulóközpont ritkán látogatott területére vezet, mely a Visegrádi-hegységre jellemző védett természeti értékekben bővelkedik. Ahhoz, hogy az itt élő növény- és állatvilág mai állapotában még sokáig fennmaradjon, a bejárás során fokozottan ügyelnie kell a látogatónak arra, hogy csakis a kijelölt útvonalon haladjon.

Tanösvényünk 14 állomáspontja nemcsak a táj mai képét mutatja be, hanem időutazásaink segítségével az itteni gazdag élővilág kialakulása is megismerhető. A természetvédelem köntösébe csomagolt ismeretanyag segíti látogatóinkat a természetkímélő viselkedésmód elsajátításában.

Vezetőfüzetünk áttanulmányozása teszi teljesebbé a bejárás során megkezdett történeteket. Ismeretterjesztő mesekönyvünk viszont az itt élő állatok és növények szemszögéből mutatja be hazánk e kis csoda-szegletét, izgalmakban bővelkedő, lebilincselő történetek segítségével.


Áprily-völgyi Rege-Termő Tanösvény

Az Áprily-völgyi Tanösvény jelenlegi formájában csak nem régen fedte fel előttünk rejtett titkait. Egészen 2005-ig drótkerítésbe ütközött az, aki sétáját ezen az útvonalon tervezte. A kerítés mögött egy vadaskert volt, mely nemcsak az itt élő vadvilágot szorította korlátok közé, de előlünk is olyan csodákat takart el, melyre gondolni se mertünk. Vízesések, búvópatakok, szédítő mélységek és ámulatba ejtő magas sziklák tárulnak az ember szeme elé, mely az arra kirándulókból gyermekkori élményeket, s a legvadregényesebb olvasmányokat csalogatják elő. Kísértet-völgy, kőszínház, vaddisznó-lakta zöldvár - ugye ezek felkeltették a te érdeklődésedet is?

Rege-Termő Tanösvényünk nemsokára megeleveníti a völgy súgta történeteket, akár ismertető tábláink, vezetőfüzetünk vagy mesekönyvünk kerül szemetek elé.