» Magunkról » Szervezeti egységek » Budakeszi Erdészet
OldaltérképOldaltérkép   Nyitó oldal Nyitó oldal
Budakeszi Erdészet
 
Erdészetvezető: Keszléri József
 
Terület: 9270  ha
Erdővel borított terület: 7720  ha
Védett terület: 5640  ha
Fokozottan védett ter.: 1226  ha
Erdőrezervátum: 100  ha
Védelmi elsődleges rendeltetésű: 2849,1  ha
Közjóléti elsődleges rendeltetésű: 69,6  ha
Élőfakészlet: 1401889 m3
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete Pusztazámortól Zsámbékig 16 község határában gazdálkodik. Erdészetünk kezelésében áll a Budai Tájvédelmi körzet 5640 ha-os erdőtömbje, és a Szénások Európa-Diplomás fokozottan védett 1226 ha-os területe.
A védett területek 74%-os részarányából és a főváros közelségéből adódik, hogy a Budakeszi Erdészetnek a szigorú szakmai elvárásokon túl a társadalmi és a természetvédelmi igényeknek is egyaránt meg kell felelnie. Kiemelt feladatunk a fent említett igények összehangolását, valamint a kezelésünkre bízott erdő- és vadállomány hosszú távon, jó minőségben történő fenntartása.
Gazdálkodásunkat nehezíti, hogy erdeink többnyire gyenge termőhelyen, erősen meszes, száraz talajon találhatók.
 
Erdőművelés, erdőnevelés: 
Erdészetünk területén jelenleg 150 erdőrészletben közel 500 ha-on van folyamatban lévő erdőfelújítás és több mint 100 ha-on van folyamatban erdőtelepítés.
Az utóbbi évtizedben csaknem teljes mértékben áttértünk az erdők természetes felújítására, ahol a csemeték az anyaállományból lehullott magból kelnek. Mesterséges felújítást már csak a szélsőségesen rossz termőhelyeken alkalmazunk, amit leginkább a természetes újulat mesterséges kiegészítésével végezzük.
Erdészet telephelyén karácsonyfa neveléssel is foglalkozunk. A mesterséges kiegészítéshez szükséges cser- valamint tölgy makkot a saját területünkön igyekszünk begyűjteni, a csemetéket pedig származási körzeten belülről vásároljuk.
Évente 20-30 ha-on kezdünk új erdőt telepítünk többnyire kemény lombos fafajok csemetéivel. Erdeink minőségének és faállomány-összetételének javítása érdekében évente átlagosan 150 ha-on végzünk „nevelővágásokat”, ahol a gyenge, beteg vagy rossz alakú egyedeket, valamint a nem kívánt fafajokat vágjuk ki a „javafák” érdekében.
 
Fahasználat, fakitermelés: 
Erdészetünk területén a fatömeg évente átlagosan 31 ezer m3-rel növekszik, ennek kevesebb mint a felét termeljük ki, mindössze 15 ezer m3-t évente.
Az idős állományokat a balesetek elkerülése érdekében le kell vágni, és ezt célszerű abban a korban elvégezni, amikor még nagyobb értéket képvisel, és így a társadalom faanyag-igényét képes kielégíteni. Ennek ellenére a turisták által gyakran látogatott erdőrészekben igyekszünk a „vágáskort” növelni, és annak eléréséig csak egészségügyi termeléseket végezni, ami a holt illetve a balesetveszélyes fák kivágását jelenti.
A már említett szálalás bevezetésével erdészetünk a folyamatos erdőborítottságot kívánja elérni, ami több energiát és kíméletesebb technológiát követel.
 
Vadon élő állatok, vadgazdálkodás: 
Területünkön az összes vadászható nagyvadfaj megtalálható (vaddisznó, őz, muflon, gím- és dámszarvas), valamint mezei nyúl és fácán is. Az erdőben egyre többször látunk borzot és rókát, valamint nyusztot és nyestet is.
1600 ha-on, a telki úttól délre, bekerített vadászfotó- szafariparkot üzemeltetünk. Az érdeklődők kísérővel, gyalogosan vagy akár lovas kocsival, erdészetünkkel való egyeztetés után látogathatják a területet, ami mindenképp érdekes kikapcsolódást biztosít.
 
Közjóléti erdőgazdálkodás és természetvédelem: 
Erdészetünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több látnivalót biztosítson a kirándulóknak.
Kezelésünk alá tartozik a Budakeszi Arborétum, amit 1959-ben létesítettek. Több mint 600 különböző fa- és cserjefajok, valamint azok változatai látható, melyek javarésze fenyőféle, vezetővel egész évben látogatható.
Napjainkban épült Nagy-Kopaszon a Csergezán Pál kilátó, ahol tiszta időben Esztergom és a Mátra is látható.
Közkedvelt kirándulóhelyek még a Páty-Főkúti tanösvény, a Telki Öreg Tölgy Tanösvény, a biatorbágyi Szily-Kápolna, a biai-forrás, és a budakeszi mamutfenyők. Két erdei pihenőházat üzemeltetünk; Anna-lakot és Ilonka-lakot. Területünkön található még a Júlia-majori cserkésztábor.
Kijelölt turistaút-hálózatunk kiterjedt, továbbá kerékpározható utak kijelölését és létesítését tervezzük.
 
Térkép
 
 
Oldal nyomtatása

Keresés

Merre ne induljunk?

Korlátozások a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Pilis Bike

Pilisi turistaszállások

Eseménynaptár

www.pilishunting.com

A Passion for Hunting

Hazai Vadász

erdeiszallas.hu

 

Erdőjáró játék

Panorámaképek

Kattintson ide a képek megtekintéséhez
A panorámaképek megtekintéséhez kattintson a képre

Visegrádi Fellegvár

Reneszánsz panoptikum

Környzeti politika